top of page

Volautomatisch platen wisselen

Koenig & Bauer Rapida vellenoffsetpersen kunnen worden voorzien van volautomatische systemen voor platenlogistiek. Een groot aantal commerciële drukkerijen heeft deze systemen al in gebruik en naar verwachting groeit dit aantal sterk.


Tot nu toe zijn zowel de middenformaat Rapida 106 X-persen (max. velformaat 750 × 1.060 mm, productiesnelheden tot 20.000 vel per uur - inclusief perfectingmodus) als de grootformaatpersen van de Rapida serie (max. velformaat 1.060 × 1.450 mm en 1.205 x 1.640 mmproductiesnelheden tot 16.000 velper uur) geschikt voor volautomatische oplossingen voor platenlogistiek. Afhankelijk van het specifieke systeem en de locatie kunnen per shift tot 1.280 drukplaten naar de wisselaars op de drukwerken van een achtkleurenpers worden geleverd. Dit aantal alleen al illustreert de kracht

en het potentieel van de platenlogistiek op moderne vellenoffsetpersen.


Kleine oplagen zonder extra wachttijden

Vooral in het commerciële- en Web to Print drukwerk met zijn vele kleine en middelgrote oplagen helpt de volautomatische platenlogistiek om het volledige potentieel van sterk geautomatiseerde persen te benutten. De voorbereidingstijden zijn aanzienlijk korter en de drukkers kunnen zich concentreren op andere aspecten van het productieproces en op de drukkwaliteit. Een achtkleuren schoon- en weer drukpers vertoont de gebruikelijke efficiëntie met snelle make-ready en 4-over-4-productie op maximale snelheid, zelfs bij herhaalde kleine oplagen van elk slechts 300 vellen. Alle platen zijn op het juiste moment in de betreffende drukwerken aanwezig. De overdracht van de logistieke module voor de platen naar het systeem voor simultane platenwissel DriveTronic SPC is zo nauwkeurig, dat handmatig ingrijpen niet meer nodig is.


Modulair systeem maakt individuele oplossingen mogelijk

Dankzij de modulaire opbouw van haar logistieke systemen is Koenig & Bauer in staat vrijwel alle denkbare oplossingen voor volautomatisch plaattransport naar de platenwisselaars op de drukpers aan te bieden. Afhankelijk van de bestaande drukkerij-installaties en de gewenste automatiseringsgraad kunnen de volgende standaardmodules worden gekozen:

  • Scheiding van afzonderlijke platen en overbrenging naar het transportsysteem

  • Plaatidentificatie (datamatrix)

  • Transport naar het drukwerk

  • Plaatwissel

  • Transport naar het afvoerstation

  • Verwijdering van de gebruikte platen


Daarnaast zijn er diverse componenten die voorzien in speciale omstandigheden, bijvoorbeeld de integratie van meerdere persen in één logistiek systeem.


De afzonderlijke modules van het volautomatische plaattransport worden boven de pers of buiten het directe persgebied geïnstalleerd, zodat de drukkers niet worden gehinderd. Dit betekent dat de Rapida drukpers tijdens plaatwisselingen volledig toegankelijk blijft.


Om een ononderbroken productie op maximale snelheid en bij kleine oplagen mogelijk te maken, houdt het systeem de platen voor de volgende opdracht direct bij de drukwerken vast. Voordat de platen naar de kettingtransportbanden worden overgebracht, worden ze geïdentificeerd door het scannen van een datamatrixcode, die op het moment van belichting aan het plaatbeeld wordt toegevoegd. De joblijst die via LogoTronic aan de console wordt doorgegeven, kan op elk moment worden aangepast aan de werkelijke volgorde van de platen.


Sneller en efficiënter platen wisselen

Door het gewicht van de platen en de afstand die afgelegd moet worden langs de drukpers, kan een automatisch plaatwisselsysteem veel sneller en efficiënter platen wisselen. Hierdoor kunnen de prestaties van de pers optimaal worden benut.Wilt u meer weten over de volautomatische systemen voor plaatlogistiek op Koenig & Bauer Rapida drukpersen?

Bekijk dan deze informatieve video of neem contact op met Robbert Amse, telefoon +31 6 53 50 25 58, e-mail robbert.amse@wifac.nl

Comentários


bottom of page