Perfecte vouwkwaliteit

Vouwmachines vouwen autonoom. Voor een geautomatiseerd afwerkingsproces is een autonome kwaliteitscontrole van de gevouwen vellen cruciaal. Want zelfs de beste vouwmachine kan niet voorkomen dat afzonderlijke vellen niet precies worden gevouwen.


Om dit op te lossen ontwikkelde MBO samen met phil-vision de optische vouwkwaliteitscontrole VT50.


Hoogwaardig en foutloos vouwen

Grote vellen bedrukt papier worden door de vouwmachine verwerkt en zodanig gevouwen dat de pagina's precies op elkaar en in de juiste volgorde liggen. Het systeem zorgt ervoor dat de drukvellen nauwkeurig worden gevouwen. Hiervoor worden de afstanden tussen de snijtekens en de achter- en zijranden aan beide zijden van de gevouwen vellen gemeten.


Als een vel niet binnen de vooraf ingestelde tolerantie valt, wordt het tijdens de productie uitgeworpen. Als meerdere vellen na elkaar niet aan de tolerantie voldoen, schakelt de productielijn uit en kan de operator tijdelijk overnemen.Intensieve samenwerking als sleutel tot succes

Een grote uitdaging voor dit controlesyteem was de hoge snelheid waarmee de metingen moeten worden uitgevoerd. De papiervellen bewegen met snelheden tot 180 m/min en kunnen niet worden gestopt voor metingen. Bovendien bedraagt de cyclustijd slechts ca. 0,1 seconden.


Het uiteindelijke systeem is gebaseerd op twee zeer gevoelige kleurencamera's, die de kwaliteit van de gevouwen vellen controleren onder gecontroleerde lichtomstandigheden met speciaal op elkaar afgestemde voor- en achtergrondverlichting.


Wilt u meer weten over de snelle en efficiënte vouwmachines van MBO?

Neem dan contact op met Jaco Wandel, telefoon +31 6 53 47 88 25 of e-mail jaco.wandel@wifac.nl.