top of page

Frankrijk bant inkten op basis van minerale oliën

De Franse overheid wil voorkomen dat papier, gemaakt van gerecycled oud papier en verpakkingsmateriaal, de gevaarlijke stoffen MOSH en MOAH bevat. Deze stoffen zitten in de minerale oliën van drukinkt.


Daarom is per 1 januari jl. een nieuwe Franse wet van kracht (AGEC artikel 112), die voorschrijft dat drukinkten die worden gebruikt op verpakkingen en ongeadresseerd drukwerk, geen minerale oliën meer mogen bevatten die > 1,5% MOSH en > 1% MOAH bevatten. Vanaf 1 januari 2025 worden de bepalingen in deze wet verder aangescherpt. Op termijn is te verwachten dat dergelijke wetgeving in meerdere Europese landen gaat gelden en meer drukkerijen hier dus mee te maken krijgen.


Om hiervoor een oplossing te kunnen bieden is Wifac inmiddels gestart met de ontwikkeling van alternatieve inktseries, die voldoen aan de nieuwe Franse wetgeving.

Deze inkten zijn inmiddels uitvoering en naar tevredenheid getest door o.a. Südkurier, Freiburger Druck, L’Imprimerie du Nord en ICP Roto, allemaal krantendrukkerijen die aan de Franse markt leveren. Deze drukkerijen noemden als belangrijkste voordelen, dat deze inkten zorgen voor een hogere plaattemperatuur - waardoor minder energie verbruikt wordt - en er minder vervuiling is in de pers.


Ook drukkerijen uit andere landen, die drukken voor Franse klanten, overwegen de overstap naar deze nieuwe inkten.


Wilt u meer weten over deze nieuwe inktseries?

Neem dan contact op met Ivan Kraaijenvanger | telefoon +49 170 495 4384 / +31 6 18 02 40 24 | e-mail ivan.kraaijenvanger@wifac.nl





Comments


bottom of page