top of page

Damen Drukkers automatiseert afwerking met MBO CoBo-Stack

Damen Drukkers uit Werkendam gaat voor het eerst gebruik maken van cobots. Medio mei wordt de eerste nieuwe MBO CoBo-Stack geplaatst achter één van de vouwmachines. Hiermee worden de operators fysiek minder belast, is er meer ruimte voor kwaliteitscontrole en creëren ze een hogere efficiency.


Meer over MBO CoBo-Stack


De gevouwen katernen worden naar de transportband van de MBO CoBo-Stack getransporteerd. Vanuit daar grijpt de cobot de stapels en zet ze op de pallets. De pallets kunnen aan weerszijden van de machine worden geplaatst zodat er ononderbroken kan worden gewerkt. Als een pallet is gevuld gaat hij door naar de volgende pallet en heeft de operator tijd om een volgende pallet klaar te zetten.


MBO presenteerde de CoBo-Stack robotarm twee jaar geleden. Het is een zogenoemde ‘collaboratieve robot’ – afgekort tot ‘cobot’. Zo’n cobot is speciaal ontwikkeld om samen met mensen in dezelfde werkomgeving te functioneren: als de operator de MBO CoBo-Stack aanraakt, stopt deze onmiddellijk zonder de bediener te verwonden. Om die reden hoeft de cobot ook niet in een beschermende kooi op de werkvloer te worden geïnstalleerd. Dat bespaart niet alleen veel ruimte, maar maakt het ook mogelijk de MBO CoBo-Stack eenvoudig te verplaatsen en dus op meerdere plekken in te zetten. Dat kan achter verschillende machines: vouwmachines (ook van andere merken dan MBO), maar ook hecht- en bindstraten. Het wisselen van de ene naar de andere machine neemt slechts zo’n vijf minuten in beslag.


De stapelrobot is zeer flexibel inzetbaar. Dankzij verwisselbare grijpers kan de MBO CoBo-Stack katernen van verschillende formaten verwerken.


Wilt u meer weten over de MBO CoBo-Stack robotarm?

Neem dan contact op met Jaco Wandel, telefoon +31 6 53 47 88 25 of e-mail jaco.wandel@wifac.nlbottom of page