english version

over wifac  |  service  |  contact  |  nieuwsbrief  |  vacatures

Naaimachines

Naaimachines

Onlangs heeft Wifac het Italiaanse merk Smyth aan haar portfolio toegevoegd. Wifac is verrast door het niveau van deze naaimachines.

Smyth levert machines met hoogstaande techniek en heeft een hoog niveau van machinebouw en automatisering. De Italianen scoren bovendien een aantal absolute pluspunten.

Waar moeten we aan denken?
"Smyth bouwt naaimachines in de range 140/200 takten per minuut. Daarnaast bouwen zij een aantal andere speciaalmachines voor binderijen. Wij keken vooral naar de naaimachine 180 en de koppeling met het vergaren met behulp van een speciale unit."

Wat viel op?
"Opmerkelijk vonden we de opening met het Frecia inlegsysteem. Dit is een onder een hoek van 30 graden geplaatst verticaal inlegsysteem. Hierdoor ontstaat geen extreme druk op de katernen in het magazijn. De katernen zijn al in een opleghoek gebracht om ze zo op de ketting te leggen."

Wat vond het panel uit de praktijk?
"Wat hen onder andere aansprak waren de speciale zuigers waardoor de zuigpositie met twee cm verlengd kan worden. De Italianen bouwen een gedwongen opening via een scheen. Slim, want hierdoor is de kans op verstoring of uitval minimaal. Ook is er een openingsmogelijkheid door een wig onder en boven - een lap opener - die onafhankelijk van het katernformaat met een fotocel de timing regelt."

Nog meer details voor de fijnproevers?
"De machine is programmeerbaar via een touch screen. De invoerketting heeft afperswielen en het inschietwiel transporteert naar het zadel waarna er door middel van een verstelbare intrekvinger en pusher via grip en vacuüm het katern in de aanleg op
het naaizadel wordt getrokken."

En het hart van de machine?
"Het naaigedeelte is bewezen technologie. Het afsnijden van de draad gebeurt door het omleggen over een mes. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke snijbeweging en wordt er zo min mogelijk aan het draad getrokken."

Hoe ziet de koppeling er uit?
"De 'unit' bestaat uit een koppeling met een vergaarmachine en een naaimachine 180/200. Deze is door één machinevoerder te bedienen. De unit kent verticale feeders met elementen van drie stations met een extreem formaatbereik. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om per station twee katernen te beladen met een maximale ruglengte van 32 cm. Zo maak je van een negen stationsmachine 18 stations. Uiteraard zijn de stations volledig automatisch instelbaar."

Zijn er ook nadelen?
"Voor de een zal het zwaarder wegen dan voor een ander, maar het design van de machines zou wat meer anno nu mogen zijn. Maar dat doet uiteraard aan de technische capaciteiten niets af."

Nog opties?
"Het systeem kan worden uitgerust met katernherkenning via camera's. Een andere optie is dat de vergaarmachine twee kanten op kan draaien waardoor het mogelijk is om gelijktijdig voor te vergaren en solo te naaien. Wellicht het interessantst is de optie
om de machine uit te rusten met een 'Courier'. Dat is een bypass in het vergaarsysteem. Deze maakt het mogelijk om vergaarde boekblokken aan de gekoppelde naaimachine door te geven en via een transportband een bestaande solomachine te voeden."

Kortom?
"Ik ben enthousiast over deze uitbreiding van ons assortiment. Ik denk dat Smyth met zijn uitstekende verhouding tussen prijs en prestatie een solide plaats op de Nederlandse markt kan veroveren. Een sterke troef daarbij is het kunnen afwerken van digitaal gedrukte producten, waarmee onze klanten nieuwe kansen kunnen creëren."

Producten

Smyth

Rubberdoeken, perschemie, inkt, offsetplaten, etc., etc.
Meer info
Haal meer uit Adobe Creative Cloud
Meer info
Koenig & Bauer ontvangt German Design Award
Meer info
Wifac start productie perschemie
Meer informatie